Effectief schrijven? Ken jouw doelgroep

Schrijven is niet langer beperkt tot boeken, academische artikelen of de krant. In het tijdperk van het internet schrijven we e-mails, sociale media-updates, blogberichten, nieuwsbrieven en nog veel meer. Maar welk soort tekst je ook maakt, één ding blijft belangrijk: ken en begrijp je doelgroep en weet ook wat je met je tekst wilt bereiken. Wat zijn je doelstellingen?

Voor wie schrijf jij je tekst?

Of je nu een zakelijk rapport schrijft, een blogartikel, of zelfs een persoonlijke e-mail: je schrijfstijl en inhoud moeten de mensen die je wilt bereiken aanspreken. Stel jezelf voordat je begint met schrijven de volgende vragen:

 • Leeftijd: Is je doelgroep jong, oud, of ergens daartussenin? Dat kan uitmaken in de wijze waarop je communiceert: formeel of minder formeel.
 • Interesses: Wat zijn de interesses en wensen van je doelgroep? Waar lopen jouw lezers misschien tegenaan? Pas de inhoud van je tekst hierop aan.
 • Referentiekader: Hoeveel weten jouw lezers over het onderwerp waarover je schrijft? Soms moet je meer uitleggen dan je denkt. Doe dit dan ook.
Waarom schrijf je?

Naast het begrijpen van je doelgroep, moet je ook duidelijk voor jezelf hebben waarom je deze tekst schrijft. Is het om te:

 • Informeren: denk aan een nieuwsartikel.
 • Overtuigen: dit is vaak het geval voor marketing- en reclameteksten met als doel mensen een product of dienst te laten kopen.
 • Entertainen: Bij bijvoorbeeld romans of blogposts, wil je je lezers simpelweg vermaken.
 • Inspireren of motiveren: Schrijf je je tekst om anderen te inspireren, aan te moedigen of tot actie aan te zetten? Bijvoorbeeld om te doneren aan een goed doel?
Hoe doelgroep en doelstellingen te gebruiken in je schrijven

Nu je een duidelijk beeld hebt van je doelgroep en doelstellingen, is het tijd om deze informatie in je schrijfproces te gebruiken:

 • Toon en stijl: Pas je schrijfstijl aan op basis van je doelgroep. Een formeel rapport vereist een andere toon dan een informele blogpost.
 • Inhoud en voorbeelden: Kies inhoud en voorbeelden die relevant zijn voor je doelgroep en doelstellingen. Dit maakt je tekst meer overtuigend.
 • Structuur: De structuur van je tekst kan afhankelijk zijn van de inhoud van de tekst en wat je probeert te bereiken. Een jaarverslag heeft een andere structuur dan een verhaal. Lees ook mijn blog over structuur aanbrengen in je tekst.
 • Taalgebruik: Wees bewust van het taalgebruik dat je gebruikt. Gebruik vakjargon alleen als je zeker weet dat je doelgroep het begrijpt.
Conclusie

Het begrijpen van je doelgroep en doelstellingen is als het hebben van een kompas bij het schrijven. Het helpt je op koers te blijven en ervoor te zorgen dat je teksten effectief zijn. Of je nu een professionele schrijver bent of gewoon je schrijfvaardigheden wilt verbeteren, vergeet nooit het belang van degenen voor wie je schrijft en waarom je het schrijft.