Hoe gebruik ik Chat GPT?

Misschien zijn journalisten en tekstschrijvers straks wel overbodig. Waarom nog een boek of artikel schrijven als ook de computer dit kan? In november vorig jaar zorgde de komst van Chat GPT voor heel wat onrust in de wereld van kunstmatige intelligentie en die van tekstschrijvers. Het taalmodel, ontwikkeld door OpenAI, beloofde enorme sprongen voorwaarts in de manier waarop we tekst begrijpen en produceren.

Gevaren zoals nepnieuws, trollen of phishing…

Een van de grootste zorgen was het mogelijke misbruik. Chat GPT kon worden gebruikt om nepnieuws te maken, online trollen te faciliteren en zelfs om phishingaanvallen te verbeteren.
Daarnaast waren er ook vragen over de ethische gevolgen. Hoe zouden we omgaan met het feit dat machines nu in staat waren om zich voor te doen als mensen? Wat doet dit met de privacy van individuen en de kwaliteit van online communicatie?

Of biedt Chat GPT juist kansen?

Beter dan angst te laten regeren, is het mijns inziens om te bekijken wat Chat GPT jou als tekstschrijver kan bieden. En aan wie – of moet ik zeggen wat? – kunnen we dat beter vragen dan aan het programma zelf? Op mijn vraag ‘hoe kan ik Chat GPT gebruiken als tekstschrijver?’, krijg ik het volgende antwoord:

Zeker, hier zijn enkele mogelijkheden hoe tekstschrijvers Chat GPT kunnen inzetten:

  1. Contentgeneratie: Chat GPT kan worden gebruikt om snel en efficiënt content te genereren voor blogs, websites, nieuwsbrieven, en meer. Het kan helpen bij het produceren van artikelen over verschillende onderwerpen, waardoor tekstschrijvers hun productiviteit kunnen verhogen.
  2. Inspiratie: Tekstschrijvers kunnen Chat GPT gebruiken als een bron van inspiratie. Als ze vastzitten of behoefte hebben aan nieuwe ideeën, kunnen ze het model vragen om suggesties te doen voor onderwerpen, titels, of zelfs openingszinnen.
  3. Contentbewerking en verbetering: Chat GPT kan fungeren als een virtuele redacteur. Tekstschrijvers kunnen hun geschreven stukken invoeren en het model vragen om suggesties voor verbeteringen op het gebied van grammatica, stijl en woordkeuze.
  4. Productbeschrijvingen: Voor e-commerce tekstschrijvers kan Chat GPT helpen bij het schrijven van productbeschrijvingen die overtuigend en informatief zijn. Het kan details over productkenmerken, voordelen en gebruiksscenario’s verstrekken.
  5. Vertalingen: Chat GPT kan worden gebruikt voor snelle vertalingen van teksten van en naar verschillende talen. Dit is handig voor tekstschrijvers die content voor internationale doelgroepen moeten aanpassen.
  6. SEO-optimalisatie: Tekstschrijvers kunnen Chat GPT raadplegen om suggesties te krijgen voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het model kan helpen bij het identificeren van relevante zoekwoorden en het optimaliseren van de inhoud voor betere zoekresultaten.
  7. Creatieve schrijfoefeningen: Chat GPT kan fungeren als een creatieve schrijfpartner. Tekstschrijvers kunnen het model vragen om verhaalideeën te genereren, dialoogfragmenten te creëren of zelfs hele verhalen te schrijven op basis van bepaalde thema’s of personages.
  8. Kennisverwerving: Als tekstschrijvers informatie nodig hebben over een specifiek onderwerp, kunnen ze Chat GPT raadplegen voor een snel overzicht. Het model kan feiten en inzichten verschaffen die kunnen helpen bij het schrijven van informatieve artikelen.
  9. Chatbots en klantenservice: Tekstschrijvers kunnen Chat GPT gebruiken om geavanceerde chatbots te ontwikkelen voor bedrijven. Deze chatbots kunnen klantvragen beantwoorden en interactie hebben met gebruikers op een menselijke en efficiënte manier.
  10. Tijdsbesparing: Over het algemeen kan Chat GPT tekstschrijvers enorm veel tijd besparen. Ze kunnen concepten snel ontwikkelen, ruwe inhoud genereren en zich concentreren op het verfijnen en aanpassen van de gegenereerde tekst.

Eerlijk gezegd een lijst waar ik weinig aan toe te voegen heb.

Zijn wij nu overbodig?

Zijn wij als tekstschrijver of denkende mensen nu overbodig? Ik denk het niet, al is het maar alleen voor het stellen van de juiste vraag – in het jargon van Chat GPT heet dit een ‘prompt’ – aan het systeem. Daarbij waarschuwt Chat GPT zelf ook om alle informatie te controleren. Het model dat op dit moment gratis is (versie 3.5) werkt bijvoorbeeld met gegevens tot en met 2021. Op de prompt ‘Wat weet je over Oekraïne? Krijg ik de naam van de hoofdstad, taal, geschiedenis, politiek en cultuur. Geen woord over de oorlog daar.

Chat GPT als journalist

Ik heb ook wel eens geprobeerd om ‘Chat’ met sleutelwoorden een artikel voor een plaatselijke krant te laten schrijven. Het resultaat was een stuk dat feitelijk klopte, maar zonder citaten, bruggetjes en andere wendingen die een artikel juist zo leuk en interessant maken om te lezen. Maar goed, ontwikkelingen staan niet stil. Op het moment dat mijn computervriend het sneller en gemakkelijker afkan dan ik, verzin ik wel iets anders verzinnen om te doen. Alhoewel…. wie neemt de interviews dan af?

Account aanmaken op Chat GPT

Het schrijven van een gebruikershandleiding: ik weet niet hoe jij daarover denkt, maar persoonlijk vind ik dat niet de allerleukste klus. Toch kan ik mij voorstellen dat je nieuwsgierig bent geworden en graag zelf met het programma aan de slag wil. Weet je wat ik vraag het GPT zelf even…

Toegang tot de website: Open je webbrowser en ga naar de officiële website van OpenAI.
Registreren of aanmelden: Kies de optie om je te registreren of aan te melden.
Informatie invoeren: Vul de vereiste informatie in.
Verificatie: Verifieer je e-mailadres verifiëren door een link te volgen die naar je e-mail is gestuurd. Volg de instructies in de e-mail om je account te activeren.
Profiel aanvullen: Nadat je bent aangemeld, kun je je profiel aanvullen met extra informatie.
Voorwaarden en privacybeleid accepteren: Lees de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van OpenAI zorgvuldig door en accepteer ze als je akkoord gaat.
Inloggen: Nadat je een account hebt aangemaakt en het hebt geactiveerd, kun je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord wanneer je maar wilt.